Hoeveel slaap heeft uw kind nodig?

HOEVEEL SLAAP HEEFT UW KIND NODIG?

Hoeveel slaap hebben kinderen nodig per leeftijd?

Veel ouders vragen zich af hoeveel slaap hun kind nodig heeft. Hoeveel slaap is voldoende voor een 16 of 17 jarige? En voor een kind van 8 of van 15?
In deze tabel kun je aflezen hoeveel slaap kinderen gemiddeld nodig hebben. Ook hier zijn natuurlijk weer afwijkingen van dit gemiddelde mogelijk, maar deze afwijkingen zijn vaak niet meer dan een half uur.

Denk ook niet te snel dat jouw kind een afwijkend aantal uur slaap nodig heeft en probeer zo dicht mogelijk bij deze gemiddelden te blijven.

Ook voor tieners is het krijgen van voldoende slaap erg belangrijk.

Leeftijd

Hoeveel uur slaap

0 – 2 maanden

12 – 18 uur

3 – 11 maanden

14 – 15 uur

1 – 3 jaar

12 – 14 uur

3 – 5 jaar

11 – 13 uur

5 – 10 jaar

11 – 9¾ uur

10 – 13 jaar

9¾ – 9¼ uur

14 – 15 jaar

9¼ – 9¾ uur

15 – 16 jaar

8¾ – 9¾ uur

16 – 18 jaar

8½ – 9½ uur

Van tv kijken worden kinderen onrustig, dus vlak voor het slapen gaan niet meer tv (video/dvd) kijken, maar samen een spelletje doen of een verhaaltje voorlezen.

Slaapproblemen bij kinderen voorkomen

Ook later wanneer je baby een peuter is geworden, is een goede slaap routine een belangrijk hulpmiddel. Je sluit daarmee de dag af en leert je kind wat er wanneer van hem of haar verwacht wordt.

Een slaap routine kan inhouden tandenpoetsen, het lezen van een verhaaltje voor het slapen gaan, het zingen van een slaapliedje samen en dan rustig en kalm de slaapkamer van het kind verlaten.

Consequentie hierbij is voor jou en je kind belangrijk. Leer je kind dat wanneer het eenmaal in bed ligt, het er pas de volgende ochtend weer uit mag komen. Sta dus niet toe dat het “voor deze ene keer” nog even TV mag kijken beneden.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaap krijgt?

Omdat niet iedereen dezelfde slaapbehoefte heeft is het lastig om precies aan te geven of iemand voldoende slaapt of niet. Er zijn een aantal zaken waaraan je kunt afmeten of je voldoende slaapt. Je kind krijgen waarschijnlijk niet genoeg slaap wanneer:

♦ Er een wekker nodig om is om wakker te worden, of wanneer je je kind ‘s morgens erg moeilijk wakker kunt krijgen;
♦ Je kind ‘s morgens steeds weer wil gaan liggen slapen wanneer je het wakker maakt
♦ Je kind ’s middags de ogen bijna niet open kunnen houden;
♦ Je kind problemen heeft met concentreren;
♦ Wanneer je kind in het weekend veel langer slaapt dan door de week.

Een (korte) periode van slapeloosheid of wanneer jij of je kind meer of minder dan het gemiddelde aantal uur slaap nodig hebben, hoeft niet per definitie een probleem te zijn. Maar wanneer  je kind ‘s morgens bijna niet wakker te krijgen is en overdag regelmatig last krijgt van het feit dat er ’s nachts niet voldoende geslapen wordt, wordt het tijd om actie te ondernemen.

Let op: als een van de gezinsleden heel vroeg moet opstaan, bijvoorbeeld om naar zijn of haar werk te gaan, worden jonge kinderen meestal ook wakker. Dat kan betekenen dat zij ‘s avonds eerder naar bed moeten, om toch aan voldoende slaap te komen.

Verschillen tussen kinderen

De bovenstaande periodes zijn gemiddelden. De ene mens heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan de andere. Daarom is het belangrijk om goed naar je kind te kijken, om te zien of hij meer of minder slaap nodig heeft dan het gemiddelde. Hoe doe je dat? Heel simpel:

  1. Als een kind ‘s ochtends fris en uitgerust wakker wordt, dan gaat het kennelijk op tijd naar bed;
  2. Als een kind ‘s ochtends niet wakker te krijgen is, en meerdere keren geroepen moet worden, dan is dat een teken van vermoeidheid en zal het kind eerder naar bed moeten. Begin met een kwartiertje eerder, en kijk of het dan beter gaat. Zo niet: dan nog een kwartiertje eerder. Enzovoorts. Net zo lang tot het kind ‘s ochtends makkelijk wakker wordt.

Let op: wanneer je kind vaker vermoeid of ziek is, slechte resultaten op school heeft, of zich afwezig gedraagt, kijk dan altijd eerst of het kind wel voldoende slaap krijgt.

Gezellig

Kinderen willen meestal graag opblijven bij de volwassenen, want daar ‘gebeurt’ het, daar is het gezellig en leuk. Een kind zal dus niet zo snel uit zichzelf naar bed gaan. Daarom zul je je kind moeten begeleiden bij het naar bed gaan. En hoe leuker je het maakt, met nog een beetje praten en voorlezen, hoe makkelijker dat zal gaan.
Uitzonderingen mogen er natuurlijk wel zijn: een verjaardag of een bezoek aan anderen is soms pas laat afgelopen, dan slaapt het kind ook laat. Maar zorg dan dat er de komende avonden weer gewoon geslapen kan worden

Tips

  • Slapen doe je altijd in je eigen bed, of in ieder geval zoveel mogelijk in hetzelfde bed;
  • Zorg dat je kind elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat; heeft je kind moeite met inslapen, zorg dan dat het tóch op tijd naar bed gaat. Slapen is niet verplicht, naar bed gaan (en dus rusten wel).