Een pluim geven

EEN PLUIM GEVEN

Als kinderen vaak een pluim krijgen …

  1.  Wordt het duidelijk voor ze wat ze wél mogen en wat niet en dat is voor kinderen een veilig gevoel;
  2. Slapen ze ’s nachts beter, omdat ze zich veilig en zeker voelen;
  3. Hoeven ze niet op andere manieren te proberen aandacht van u te krijgen;
  4. Zie je ze gewoon af en toe een beetje groeien!
  5. Gaat u ze zelf ook aardiger vinden!

Nathalie (8 jaar) doet net het keukenkastje dicht als haar moeder binnenkomt. “Mam, kijk! Ik heb alle boodschappen voor je in de kast gezet!” Nathalie’s moeder schudt haar hoofd. “Zeker weten”, zegt ze bezorgd, “dat je ze allemaal op de verkeerde plaats hebt gezet. En kijk eens: je hebt de plastic tassen nog niet eens opgevouwen. Wat ’n rommel zeg!” Pluimen geven: hoe doe je dat?

Een pluim of complimentje geven is helemaal niet zo moeilijk. De makkelijkste manier: kijk wat je kind doet en zeg daar iets aardigs over. Bijvoorbeeld: “Je hebt de boodschappen al voor me in de kast gezet. Dat vind ik fijn!” Of: “Ha, je bent op tijd binnen voor het eten, daar ben ik blij meer!”

Sommige ouders belonen hun kinderen niet met pluimen, maar met geld of iets lekkers. Dat kan ook wel goed werken, maar kinderen worden op den duur afhankelijk van dat soort beloningen: ze helpen alleen nog maar met afwassen als ze er wat voor krijgen.

Er zijn betere manieren:

  1. Zeg eens iets aardigs tegen je kind;
  2. Of geef ‘m een knipoog of zoen;
  3. Of een knuffel of een aai;
  4. Of lees een verhaal voor als beloning.

Pluimen geven, dat is pas echt ‘opvoeden’!

Elk kind haalt wel eens iets uit dat niet door de beugel kan. Daar mogen ouders gerust wat van zeggen. Kinderen vragen om duidelijke regels en grenzen! Maar voor kinderen moet het ook duidelijk zijn wanneer ze iets goed doen. Als een kind z’n best doet op school, dan straalt ie als u daar wat leuks van zegt. En als een kind een handje helpt bij het opruimen of zonder tegensputteren een boodschap voor u doet, dan werkt een pluim als een aanmoediging om vaker een handje te helpen.

Maar een pluim doet méér. Een pluim geeft een kind ook een gevoel van zelfvertrouwen. Daar zie je kinderen van groeien. Pluimen geven – dat is pas écht opvoeden!

Een pluim, een aardige opmerking of een complimentje werkt echt: geef je kind maar eens een pluim en kijk wat er gebeurt. Er verandert meteen iets in huis. Net of het allemaal in één klap iets gezelliger wordt. En wie wil dat nou niet!?

Waarvoor verdienen kinderen een pluim? Kinderen doen een heleboel dingen waarmee ze eigenlijk een pluim verdienen. Ze verdienen bijvoorbeeld een pluim als ze …………

  1.  Hun schoenveters zelf vastmaken;
  2. De vuilnisbak buiten zetten;
  3. Hun kleren in de kast hangen en niet laten slingeren;
  4. Doorlopen als ze naar school gaan;
  5. Hun speelgoed opruimen;
  6. Hun mond houden als er bezoek is;
  7. In de wc plassen (en niet ernaast);
  8. Op tijd thuis zijn voor ’t eten;
  9. Er niet tussendoor praten als u uw favoriete programma op de tv bekijkt;
  10. Vragen om iets lekkers en het niet zomaar pakken;
  11. Een voldoende halen voor taal of rekenen of gym;
  12. Géén ruzie maken met hun broer of zus;
  13. Hun modderlaarzen uittrekken bij de voordeur;
  14. De blokkentoren van hun kleine broertje laten staan;
  15. Vertellen wat ze op school hebben meegemaakt;

Waar krijgt uw kind een pluim voor?

Houd vandaag eens een uur lang ongemerkt uw kind in de gaten. Kijk eens naar alles wat hij doet. Probeer die dingen ook op te schrijven. Bent u na een uur klaar, lees dan alle dingen die uw kind gedaan heeft nog eens na.

  • Welke dingen vond u niet goed of vervelend?
  • Welke dingen kunt u nog net door de vingers zien?
  • Waarvoor had u uw kind eigenlijk best een pluim mogen geven?

Als u dat zo bijhoudt en opschrijft komt u er vast achter dat uw kind heel wat dingen doet, waarmee uw kind een pluim verdient. En eigenlijk verdient u er dus ook een, want als uw kind zoveel aardige dingen doet, doet u het óók best aardig!

Pluimen – Tips:

  1.  Prijs uw kind zoveel mogelijk voor de dingen die uw kind goed doet;
  2. Geef zo min mogelijk aandacht aan dingen die uw kind niet goed doet;
  3. Pluimen werken pas echt als ze regelmatig gegeven worden: geef minstens tien keer per dag een complimentje, een schouderklopje of een knipoog;
  4. Als u uw kind een pluim wilt geven, doe ’t dan meteen. Wacht niet tot morgen – dan begrijpt het kind niet meer waar uw aardige opmerking op slaat;
  5. Reageert uw kind ‘raar’ op een pluim? Misschien moet uw kind er even aan wennen. Geef ’t niet op, blijf pluimen geven!
  6. Als u een pluim geeft wees dan zo eerlijk mogelijk. Niet overdrijven, dat hebben kinderen snel door;
  7. Kunt u echt niets bedenken waarvoor uw kind een pluim verdient? Kijk dan eens af en toe, rustig, naar wat uw kind allemaal doet;
  8. Als u pluimen uitdeelt, sla u zelf dan niet over. U doet immers óók uw best!