Rond puberteit

TIPS ROND PUBERTEIT

Puberteit; Werk in Uitvoering voor jou en je kind….

* Volmaakt ouderschap bestaat niet. Wees niet te hard voor jezelf en voor je kind. Waar liefde heerst, groeit wijsheid.

* Werk aan een open relatie waarin elk onderwerp bespreekbaar is. Wees niet te snel met oordeel of advies. Luister naar de mening van je kind; ook als die afwijkt van je eigen mening.

*  Geef je kind complimenten, glimlach, raak aan, wens hem een fijne dag. Zeg hem regelmatig dat je van hem houdt en trots op hem/haar bent. Kijk wat het beste past bij jullie gezin/relatie.

* Het is nergens altijd gezellig. Conflicten horen er af en toe bij. Zijn er harde woorden gevallen, durf dan sorry te zeggen. Maak het weer goed.

* Neem dagelijks de tijd om te vragen hoe de dag was van je kind; bijvoorbeeld onder de afwas, of ‘s avonds bij het naar bed gaan. Als je kind geen zin heeft om te praten geeft dit niet. Je creëert op deze manier ruimte. Als er een keer wel iets is, kan je kind het bij je kwijt.

* Neem daarnaast regelmatig de tijd om speciaal iets alleen met je tiener te doen; bijvoorbeeld nagels lakken, voetballen, winkelen, koffie drinken, samen koken; wat jij en je kind maar leuk vinden. Zoek het liefst naar een activiteit waar jullie allebei van genieten.

* Blijf op de hoogte van de leefwereld van je tiener. Lees een meidentijdschrift, speel een game met je zoon, kijk samen met je dochter naar haar lievelingsoap.

* Pubers zetten zich af tegen hun ouders. Dit doen zij om van hen los te komen en hun eigen identiteit te vinden. Ook is het goed om je te realiseren, dat het aangeeft dat ze zich thuis op hun gemak voelen, dus durven ze hun slechte bui te tonen. Vat het niet te persoonlijk op.

* Kies je strijdpunten. Regels die echt belangrijk voor je zijn, houd je consequent vast. Bij andere punten die minder belangrijk voor je zijn kun je compromissen sluiten.

* Jij bent de ouder. Dit houdt in dat jij de grootste verantwoordelijkheid draagt in de relatie. Jouw goede gedrag is het beste voorbeeld wat je een kind mee kan geven.

* Zoek een sparringpartner. Je hoeft het wiel niet in je eentje uit te vinden. Overleg met je partner of met andere ouders of anderen die je vertrouwt.

* Ervaar je het opvoeden van tieners als intensief of zwaar? Vraag om hulp of advies als je denkt dat jij of je kind dit nodig heeft.  Beter een keer te vaak om hulp vragen dan op het moment dat jullie er eigenlijk al doorheen zitten. Zorg ook voor jezelf door tijd voor jezelf, je hobby en je vrienden te nemen.

* Probeer de puberteit positief te benaderen. Je kind wordt langzaam volwassen. Het ontdekt een eigen mening, een eigen identiteit. Je kind ontdekt de wereld. Het lichaam ontwikkelt zich van meisje naar vrouw, van jongen naar man. Zie het als een bijzonder avontuur.